Läpinäkyvyys

Metsä/Skogen on yhtä moniaistinen kuin oikea metsä. Se on elämyksellinen ja ekologinen concept store, jonka kaikki tuotteet ja palvelut ammentavat pohjoisen metsän virkistävästä ja rauhoittavasta energiasta. Se on hitaan elämäntyylin kokonaisvaltainen lifestyle-konsepti.

Metsä/Skogenin laadukkaaseen lifestyle-tuotteiden valikoimaan kuuluu läpinäkyvästi tuotettuja ajattomia vaatteita, sisustus- ja tunnelmanluojatuotteita ja erilaisia asusteita. Jokainen Metsä/Skogen -tuote on suunniteltu rakkaudella, ja meille on ensiarvoisen tärkeää, että tuotteet valmistetaan ihmisiä ja luontoa kunnioittaen. Pyrimme aina löytämään parhaat mahdolliset yhteistyökumppanit luomaan kanssamme Metsä/Skogenin maailmaa.

Arvomme

SUSTAINABILITY

Kaikkea toimintaamme ohjaava voima.

HUMANITY

Uskomme ihmisiin, yhteistyöhön ja siihen, että pienillä teoilla saadaan aikaan suuria asioita.

OPENNESS

Muutos syntyy avoimuudesta ja tiedon lisääntymisestä. Uskomme läpinäkyvyyteen ja odotamme samaa yhteistyökumppaneiltamme.

DIVERSITY

Ihmisten tai tavaroiden ei tarvitse olla täydellisiä tai samanlaisia. Meille erilaisuus on arvo itsessään ja se tekee tästä maailmasta rikkaamman.

COURAGE

Näytämme esimerkkiä olemalla erilaisia. Uskallamme poiketa valtavirrasta ja seisomme sanojemme takana.

Circular Design Method

Materials

Käytämme pääasiassa yhden kuidun tekstiilejä tai jo kierrätettyjä materiaaleja.

Recyclability

Otamme tuotteen kierrätettävyyden huomioon jo tuotantovaiheessa.

Waste Avoidance

Pyrimme eliminoimaan jätteen synnyn jo tuotteen tai palvelun tuotantovaiheessa.

Disassembly

Suunnittelemme tuotteiden komponentit helposti eriteltäviksi ja jatkokäytettäviksi kierron seuraavassa vaiheessa.

Green Chemistry

Vältämme haitallisten aineiden käyttöä kaikissa tuotteissamme ja niiden valmistusprosesseissa.

Repairability

Pidennämme tuotteidemme elinkaarta tarjoamalla korjauspalvelua tuotteille ja niiden osille.

Durability

Tuotteet valmistetaan mahdollisimman kestävistä materiaaleista, jotta tuotteiden elinkaari olisi mahdollisimman pitkä.

Versatility

Tarjoamme tuotteita jotka ovat mahdollisimman monikäyttöisiä ja ajattomia. Emme seuraa trendejä.

Packing

Pakkaamme tuotteet materiaaleihin, jotka ovat kierrätettyjä, kierrätettäviä tai biohajoavia.

New Circular Business Models

Panostamme kiertotalouteen perustuviin bisnesmalleihin, joiden kautta materiaalien elinkaarta voidaan pidentää entisestään.

Tuotteiden tiedot

Tuotteen pitkäikäisyys, kierrätettävyys ja raaka-aineen alkuperän vastuullisuus ohjaavat valintojamme. Kehitämme tuotteita ja palveluita jatkuvasti kestävämpään suuntaan hyödyntämällä teknologiaa, tutkimustietoa ja uusia innovaatioita. Vastuullisuuden suhteen matkamme on vielä kesken, mutta pyrimme jatkuvasti parempaan. Otamme myös mielellämme vastaan kehitysehdotuksia tuotteisiin ja niiden vastuullisuuteen liittyen.

Antrei Hartikainen

Materiaali: Valmistettu Suomalaisesta lepästä, pinnoitteena on käytetty öljyvahaa
Hoito-ohjeet: Tuotteet puhdistetaan nihkeällä rätillä ja kuivataan. Pesuaineeksi sopii esimerkiksi Osmo Color Öljysaippua mietona liuoksena. Tahrat poistetaan hankaamalla tahrakohtaa kevyesti puun syysuuntaisesti ja hankauslevy Öljysaippualla kostutettuna, lopuksi irronnut lika pyyhitään kostutetulla pyyhkeellä. Tuotteita ei saa pestä tiskikoneessa. Pinnoite kestää tuotteessa vuosia ja tarvittaessa sen voi hoitokäsitellä öljyvahalla (https://www.osmocolor.com/oljyvaha/topoil). Oikea hetki pinnoitteen uusimiselle on, kun vesi ei enää pisaroidu tuotteen pintaan. Öljyvahatut puupinnat eivät kestä kuumaa, eli kuumat astiat tarvitsevat alustan. Erittäin happamat ja emäksiset aineet, vahvat alkoholit ja esimerkiksi pesuaineet, kynsilakanpoistoaineet ja voimakkaat liuottimet, kuten asetoni, vahingoittavat pintaa, joten pyyhi ne välittömästi pois öljytyltä pinnalta.

Asperata

Valmistus: Brivibas str. 403A, Riika LV-1024, Latvia.
Materiaali: 100% luomu puuvillaa
Kuljetus: Sekä raaka-aineen kuljetukseen että valmiiden tuotteden kujetukseen käytetään rekkoja.
Työvoima: Tehtaan työntekijöiden työsopimukset noudattavat Latvian työsopimuksia koskevaa lakia.
Raaka-aineen alkuperämaa: Puuvillan alkuperämaa on Pakistan.
Muuta: Oeko-tex sertifioitu.

Ecoalf

M A D I S O N
L U K E

Materiaali: 100% kierrätyspolyester joka on valmistettu meren pohjasta kerätystä muoviroskasta. Pääraaka-aine on PET -muovipullot
Raaka-aineen alkuperämaa: Alkuperämaa on vaikeaa jäljittää sillä muoviroska kerätään Välimeristä. Kun muovijäte tuodaan maihin, se luokitellaan ja varastoidaan sillä suolavesi ja auringonvalo heikentää kuidun laatua. Laadun tarkkailu on tärkeää, jotta vältytään kierrättämättömän polyesterin käytöltä.
Hiilijalanjälki: Kaikki sidosryhmät (yritys ja työolot): Muovijätteen keräämisessä Ecoalfon kumppaneina toimii 2500 kalastajaa, 32 satamaan ja yhteensä 440 meritraileria. Tähän mennessä he ovat yhtessä onnistuneet keräämään yli 300 tonnia roskia Välimeren pohjasta.
Muuta: Ecoalf tuotteet ei sisällä PFC yhdisteitä, Bluesign -merkitty

M A R T A

Materiaali: 100% kierrätettyä polyamidia eli nylonia joka on valmistettu nylon jätteestä, kuten tekstiileistä, matoista ja valtamerten kalaverkoista peräisin olevasta jätteestä
Sertifikaatit ja standardit: Ecoalf tuotteet ei sisällä PFC yhdisteitä, Bluesign -merkitty

N I A G A R A

Materiaali: 56% polyester, 44%recycled polyester
Muuta: Ecoalf tuotteet ei sisällä PFC yhdisteitä, Bluesign -merkitty Muovijätteen keräämisessä Ecoalfon kumppaneina toimii 2500 kalastajaa, 32 satamaan ja yhteensä 440 meritraileria. Tähän mennessä he ovat yhtessä onnistuneet keräämään yli 300 tonnia roskia Välimeren pohjasta.

E L I O T
W H E E L E R B O O T S

Materiaali: 59% kierrätyspolyester ja 41% sorona eli maissitärkkelys. Kierrätyspolyester on valmistettu meren pohjasta kerätystä muoviroskasta. Pääraaka-aine on PET -muovipullot Muuta: Ecoalf tuotteet ei sisällä PFC yhdisteitä, Bluesign -merkitty
Harolds, soft case shoulder, soft key chain, Kraud, sport sleeve med, large
Valmistus: Valmistettu Saksassa

Harolds

K E Y C H A I N
S O F T C A S E S H O L D E R
K R A U D
S P O R T S L E E V E M E D

Valmistus: Valmistettu Saksassa, Obertshausenissa.
Materiaali: Kasviparkittua nahkaa
Raaka-aineen alkuperämaa: Lehmät, josta nahka on peräisin, laiduntavat ympärivuoden vuorilla ja tasangoilla. Lehmät laiduntavat luonnollisissa olosuhteissa ja syövät heille luonnollista ravintoa, joka takaa nahan tasapainoisen kuiturakenteen ja laadun. Kaikki nahka on elintarviketuotannon sivutuotetta.

Merkusii

Valmistus: M.A.S.I Company Oy
Materiaali: 79% BCI cotton (Better cotton initiative) 20% Post consumer recycled denim

Kierrättäminen: Materiaali on sekoite useasta eri raaka-aineesta, jolloin siitä ei voida tällä hetkellä valmistaa uutta kuitua vaateteollisuuteen. Metsä/Skogen kierrättää meille tuodut sekoitetekstiilit tekstiilikierrätykseen yhteistyössä Lounais-Suomen jätehuollon kanssa. Tavoitteenamme on tulevaisuudessa saada kaikki tekstiilimme kierrätettyä uusiomateriaaliksi, ja seuraamme alan tutkimuksia tarkasti.
Muuta: M.A.S.I Company Oy :lle on myönnetty PYR -merkki M.A.S.I Company Oy ja kaikki heidän toimittajansa noudattaa REACH :in ja EU :n kemikaaliasetuksia

Cembra

Valmistus: Tuotteet on ommeltu Liettuassa Edmundas ir partnerai, Draugystes g. 15b, 51228 Kaunas, kangas Jouko Rosenqvist
Materiaali: 65% wool, 25% cotton, 10% polyester, Lining: 100% viscose
Työvoima: Koska valmistusmaa sijaitsee EU alueella, koskee työntekijöitä samat oikeudet kuin Suomessakin. Työntekijöillä on järjestäytymisoikeus ja heille maksetaan asianmukaista palkka.
Kierrätys: Materiaali on sekoite useasta eri raaka-aineesta, jolloin siitä ei voida tällä hetkellä valmistaa uutta kuitua vaateteollisuuteen. Metsä/Skogen kierrättää meille tuodut sekoitetekstiilit tekstiilikierrätykseen yhteistyössä Lounais-Suomen jätehuollon kanssa. Tavoitteenamme on tulevaisuudessa saada kaikki tekstiilimme kierrätettyä uusiomateriaaliksi, ja seuraamme alan tutkimuksia tarkasti.
Raaka-aineen alkuperämaa: Kuljetus: Valmiit tuotteet kuljetetaan tehtaasta Metsä/Skogenille rekalla.

Hetkinen cosmetics

Valmistus: Kosmetiikka sekä puurasiat valmistetaan Turussa Hetkisen omassa tehtaassa.

Materiaali: Hetkinen -tuotteet myydään suomalaisesta männystä valmistetussa pakkauksessa, jonka käsittelyyn ei ole käytetty kemikaaleja. Männyn toimittaja on PECF -sertifioitu, jolla taataan
se, että puu on peräisin kestävän kasvun metsästä. Mäntypakkaus on valmistettu sydänpuusta, jota puu alkaa tuottaa noin 40 vuoden ikäisenä. Pakkaukseen käytetään siis puuta, jonka on elinkaarensa lopussa.

Työvoima: tavarantuottajan sertifikaatit

Raaka-aineen kierto: Tyhjän Hetkinen cosmetics -pakkauksen voi kierrättää polttamalla, kompostoimalla tai sen voi viedä puun kierrätykseen.
Raaka-aineen alkuperämaa: Hetkinen -kosmetiikassa käytetään kotimaisia raaka-aineita, kuten jäkälää, kanervaa ja koivun lehtiä, niin paljon kuin mahdollista. Suomalaiset raaka-aineet tulevat sertifioiduista metsiästä. Joitakin kosmetiikassa käytettäviä raaka-aineita ei kuitenkaan löydy suomalaisesta metsästä. Tällaisia kasviperäisiä raaka-aineita ovat esimerkiksi jojobaöljy ja chiaöljy jotka tuodaan Afrikasta ja manteliöljy joka tuodaan Venezuelasta. Jojobavaha ja carnaubavaha tulevat brasiliasta ja eteeriset öljyt niille ominaisista kasvupaikoista, kuten laventeli Ranskasta ja mänty Venäjältä.

Kilometrit: Raaka-aineet kuljetetaan kasvupaikoistaan Turkuun Hetkisen tehtaalle, jonne puupakkaukset kuljetetaan Halikosta noin 50 km. Turusta pakatut kosmetiikkatuotteet kuljetetaan Metsä/Skogen -liikkeeseen 170 km.
Kuljetus: Raaka-aineet kuljetetaan rekalla tuotantoon, ja tuotannosta Postin ilmastoystävällisellä vaihtoehdolla Metsä / Skogen -liikkeeseen. Hetkinen -tuotteet pakataan muovittomiin pakkauksiin. sertifikaatit ja standardit; ISO 22716:2007 standart. products can be found from EU’s CPNP (Cosmetic Product Notification Portal) register, PECF -sertifikaatti Kaikki tuotteet ovat vegaanisia. Hetkinen -tehtaassa käytetään Turku energian vihreää sähköä.

Tikau

R O U N D B A S K E T
S H A M P O O
R O U N D B I N

Valmistus: Käsin valmistettu Etelä-Intiassa. Valmistukseen Tikau työllistää paikallisia artesaaneja.
Raaka-aine: Banaanipuun lehdet sekä teräsvaijeri. Tuotteessa käytetyt lehdet ovat ”kuolleita” banaanipuun lehtiä, jotka muussa tapauksessa olisi jätettä. Teräsvaijeria käytetään tuotteen tukevoittamiseksi.
Kierrättäminen: Vaijeri kierrätetään metallinkeräykseen ja banaaninlehti voidaan kompostoida Raaka-aineen alkuperämaa: korin punontaan käytetään paikallisia lehtiä, Etelä-Intiasta
Muuta: Tuote voidaan pestä käsin sienellä tai harjalla varovasti hangaten. Kun tuote on vielä kostea, sen voi tarvittaessa muotoilla takaisin alkuperäiseen muotoonsa.
Tikaun tuotteet on suomalaista suunnittelua, mutta ne valmistetaan pientuotantona joko artesaanien omissa kodeissa tai pajoissa.

D O G G Y – B A S K E T

Valmistus: Kori ja pellavakangas on valmistettu Etelä-Intiassa. Pellavatyyny on ommeltu Helsingissä, Suomessa
Työvoima: Tuotteen valmistajat ovat paikallisia pienyrittäjiä, jotka tekevät töitä joko kotonaan tai peinissä pajoissa. Tällaisella toimintatavalla artesaaneilla on mahdollisuus työskennellä kotiseudullaan ja joustavasti.

Raaka-aine: Kuolleet banaanipuun lehdet. Tyynynpäällinen pellavaa ja tyyny puuvillaa ja polyesteria
Kierrättäminen: Kori voidaan kierrättää kompostoimalla tai polttamalla.
Raaka-aineen alkuperämaa: Etelä-Intia. Tikau käyttää tuotannossaan paikallisia raaka-aineita.

Muuta: Tuote voidaan pestä käsin sienellä tai harjalla varovasti hangaten. Kun tuote on vielä kostea, sen voi muotoilla takaisin alkuperäiseen muotoonsa. Tikaun tuotteet on suomalaista suunnittelua, mutta ne valmistetaan pientuotantona joko artesaanien omissa kodeissa tai pajoissa.

W O V E N C A R P E T

Valmistus: Valmistettu Intiassa, Gujaratissa. Artesaanit jotka ovat valmistaneet tuotteet, ovat paikallisia pienyrittäjiä, jotka valmistavat tuotteita joko kotonaan tai pajoissa. Tällaisella toimintatavalla artesaaneilla on mahdollisuus työskennellä kotiseudullaan ja joustavasti. Jokaisessa matossa on valmistajansa nimikirjoitus
Materiaali: Paikallista villaa Intiasta, Gujaratista. Matto on kudottu puuvillaloimeen, joka on myös paikallista puuvillaa. Matot ovat värjätty luonnonväreillä.
Kilometrit: Noin 6900 km tuotantopaikalta Helsinkiin, Metsä / Skogen myymälään
Muuta: Tikaun tuotteet on suomalaista suunnittelua, mutta ne valmistetaan pientuotantona joko artesaanien omissa kodeissa tai pajoissa. Tämä matto on tuotettu noudattaen Reilunkaupan (Fair Trade) säännöksiä.

L U O M U K A N V A S K A S S I

Valmistus: Kaikki tuotteet on käsin tehtyjä Intiassa. Artesaanit jotka ovat valmistaneet tuotteet, ovat pienyrittäjiä. Tällaisella toimintatavalla artesaaneilla on mahdollisuus työskennellä kotiseudullaan ja joustavasti. Materiaali: 100% GOTS -sertifioitua luomu puuvillaa Intiasta

Muuta: Tikaun tuotteet on suomalaista suunnittelua, mutta ne valmistetaan pientuotantona joko artesaanien omissa kodeissa tai pajoissa suurimmaksi osaksi Intiassa.

H I R V E N N A H K A – P U U V I L L A K A S S I

Materiaali: Hirvennahkaa Keski-Pohjanmaalta sekä GOTS -sertifioitua puuvillaa Intiasta

Udumbara

Raaka-aine: Suomalaista punasavea Kultelan kylästä, Somerolta. Savi on peräisin vanhalta tiilitehtaalta, Kultelan Tiiliputki, Hämeen Härkätie 197, jonka omistaa Anu Pura.
Kuljetus: Savi kuljetetaan Kultelasta pakettiautolla Helsinkiin keramiikkastudiolle ja sieltä henkilöautolla Metsä / Skogen -liikkeeseen.
Kilometrit: Savi kulkee ensin 105 km pakettiautolla Helsinkiin ja noin 3 km keramiikkastudiolta Metsä / Skogen -liikkeeseen, myös autolla.
Valmistus: Udumbaran saviruukut valmistaa Eva Spoof käsin dreijaamalla, pientuotantona. Ruukut valmistetaan Helsingissä, Kaarlenkatu 15, 00530.
Kierrättäminen: Saviruukut kierrätetään sekajätteeseen.
Energian käyttö: Dreijaamisen jälkeen saviruukut poltetaan lopulliseksi tuotteeksi matalassa lämpötilassa ja Udumbara käyttää siihen aurinkoenergialla tuotettua sähköä.
Muuta: Keramiikkapajalla ja siellä oleviin uuneihin käytetään Fortumin aurinkoenergiaa. Pakkausmateriaalina Udumbara käyttää kierrätysmateriaaleja esimerkiksi Helsinki-Vantaan lentokentältä. Käyttöohjeet Udumbaran ruukuille löydät osoitteesta https://udumbara.fi/blog/udumbara-planters- benefits-and-caring/

Mud jeans

Materiaali: 40% kierrätyspuuvillaa 60% GOTS merkittyä luomu puuvillaa. Kierrätyspuuvilla on Global Recycling Standard -sertifioitu. Napit ja niitit ovat ruostumatonta terästä Oeko tex ja ISO 14001 -sertifioituja. Värjäyksessä käytetään Dystar Cradle 2 Cradle Indigo Dye -väriä langan värjäämiseen. Valmiiseen tuotteeseen saadaan farkulle omainainen monisävyisyys erilaisia pesutapoja käyttäen, kuten Laser, Ozone, E-flow ja No-stone. Ompelulanka on tällä hetkellä polyesterlankaa Ramalta. Mud jeans on testaamassa selluloosapohjaisen ompelulangan mahdollisuuksia tuotteissaan, jotta lankana voitaisiin käyttää ekologisemmalla vaihtoehdolla.
Työvoima: Työntekijöillä on järjestäytymisoikeus
Alkuperämaa: Kierrätyspuuvilla on peräisin
Mud Jeans: in keräämistä vanhoista farkuista ympäri Eurooppaa. Vanhojen farkkujen repiminen kierrätyskuiduksi tapahtuu Espanjassa Recover -nimisessä tehtaassa, josta kuitu kuljetetaan myös Espanjassa sijaitsevaan tehtaaseen nimeltä Tejidos Royo. Siellä kierrätyskuitu sekoitetaan luomupuuvillaan, kehrätään langaksi, värjätään ja kudotaan kankaaksi. Yousstex International -tehdas valmistaa kankaasta valmiita tuotteita, kuten farkkuja Tunisiassa. Myös pesu tapahtuu Yousstex International -tehtaassa. Luomupuuvilla on peräisin Intiasta, Mumbaista, Gill & Co PVT LTD -tehtaalta ja se on GOTS -sertifioitua. Elastaani on peräisin Turkista. Ompelulanka on Rama -tehtaalta Istanbulista, Turkista.
Kilometrit: 2000 km varastolta kierrätyskuidun valmistukseen

Kuljetus: Vanhat farkut kuljetetaan ensin rekalla kuidun valmistukseen, josta kuitu kuljetetaan kehrättäväksi ja kankaanvalmistukseen myös rekalla. Tunisiaan valmis kangas kuljetetaan rekalla ja laivalla kuten valmiit tuotteet Tunisiasta Marseilleen. Rekalla tuotteet jatkavat matkaa ensin varastoitavaksi ja sitten Metsä / Skogenille.

Tuotannosta aiheutuva hiilijalanjälki: Farkkuparin hiilijalanjälki on noin 8,88 CO2e elinikänsä aikana. Se on noin 61% vähemmän kuin farkkuparin hiilijalanjälki tavallisesti olisi.
Muuta: Yhden farkkuparin valmistamiseen MUD jeans käyttää 1500 litraa vettä. Se on 5500 litraa vähemmän kuin tavallisesti farkkujen valmistukseen käytetään. Sekä Yousstex International että Teijdos Royo tehtailla vesi kulkee suodatussysteemin läpi ennen kun se lasketaan takaisin luontoon. Suodatussysteemi sekä kierrätuskuidun käyttäminen mahdollistaa sen, että vettä käytetään valmistusprosessiin 78% vähemmän verrattuna alan standardeihin. Mud jeans on hiilineutraali yritys. Kaikki kankaat on Organic Content Standard -merkittyjä. Myös paperi tagit on Cradle 2 Cradle -sertifioituja. Kaikki Mud Jeans -tuotteet ovat joutsenmerkittyjä.
Yhteystiedot: Eva Engelen, eva@mudjeans.eu

Metsä/Skogen tuotteet

N E U L E E T:
P I N E A, N I G R A
L U Z M A R I A E L
P R I N G L E I (J A C Q U A R D)
E L L I O T T I I
J E F F R E Y I
D O G P U L L O V E T

Valmistus: Valmistettu Suomessa, Kutomo Holopainen Oy, Sulantie 17, Tuusula. Merinovilla on kehrätty Lanerossi-Filivivi -kehräämölllä Italiassa ja mohair on kehrätty Igea -kehräämöstä, myös Italiassa.
Työntekijät: Kutomo Holopainen työllistää tällä hetkellä 10 työntekijää Tuusulassa. Kehräämöt sijaitsevat Italiassa, joten työntekijöiden sopimukset ja oikeudet noudattavat EU:n säädöksiä kuten Suomessakin.
Materiaalit: 50% mohair superkid, 38% polyamidi, 18% merino villa
Kierrättäminen: Materiaali on sekoite useasta eri raaka-aineesta, jolloin siitä ei voida tällä hetkellä valmistaa uutta kuitua vaateteollisuuteen. Metsä/Skogen kierrättää meille tuodut sekoitetekstiilit tekstiilikierrätykseen yhteistyössä Lounais-Suomen jätehuollon kanssa, jossa siitä voidaan valmistaa tuotteita jotka eivät vaadi yhtä pitkiä kuiturakenteita, kuten huopaeristeitä.
Raaka-aineen/aineiden alkuperämaa: Merinovilla on peräisin Etelä-Afrikasta tai Etelä-Amerikasta ja se on mulesing free -merkittyä merinovillaa. Mohairvilla on peräisin Etelä-Afrikasta ja sen sekaan on kehrätty polyamidikuitua vahvistamaan laatua. Langat värjätään Italiassa kehräämöllä ja kaikilla Holopaisen käyttämät kehräämöt ovat Öko-Tex 100 -hyväksyttyjä. Kutomossa viimeistelyyn käytetään vesihöyryä ja mohairin viimeistelyyn vettä.
Kilometrit: Pratossa sijaitsevasta Igea kehräämöstä Tuusulaan kutomoon noin 2600km, Alte Ceccatosta, Lanerossi Filivivilta Tuusulaan kutomoon noin 2450 km. Tuusulasta valmiit tuotteet kulkevat Metsä/Skogen liikkeeseen noin 30km
Kuljetus: Kaikki kuljettaminen tapahtuu rekoilla ja tarvittaessa Lautalla.
Muuta: Kutomo Holopainen käyttää Fortumin vesi- tai tuulivoimalla tuotettua sähköä. Tuotteet kudotaan oikeisiin mittoihin, jotta leikkuujätettä syntyisi mahdollisimman vähän. Vain tuotteiden pääntiet leikataan kudonnan jälkeen oikeaan muotoonsa, ja leikkuujäte lahjoitetaan Metropolian ammattikorkeakoululle, jossa siitä kehitellään kierrätysvillaa.

P I N U S
V I R G I N I A N A

Valmistus: Anna Olsson/ Flash
Materiaali: 100% triacetate Raaka-aineen
Alkuperämaa: Japani

M E R K U S I I

Valmistus: M.A.S.I Company Oy Materiaali: 79% BCI cotton (Better cotton initiative) 20% Post consumer recycled denim Kierrättäminen: Materiaali on sekoite useasta eri raaka-aineesta, jolloin siitä ei voida tällä hetkellä valmistaa uutta kuitua vaateteollisuuteen. Metsä/Skogen kierrättää meille tuodut sekoitetekstiilit tekstiilikierrätykseen yhteistyössä Lounais-Suomen jätehuollon kanssa. Tavoitteenamme on tulevaisuudessa saada kaikki tekstiilimme kierrätettyä uusiomateriaaliksi, ja seuraamme alan tutkimuksia tarkasti.
Muuta: M.A.S.I Company Oy :lle on myönnetty PYR -merkki M.A.S.I Company Oy ja kaikki heidän toimittajansa noudattaa REACH :in ja EU :n kemikaaliasetuksia

O M O R I K A
A S P E R A T A
S T R O B I
( M E L A N G E, G R E Y )

Valmistus: Daisyberg

Materiaali: 60% Recycled cotton 40% Recycled polyester

Kierrättäminen: Materiaali on sekoite useasta eri raaka-aineesta, jolloin siitä ei voida tällä hetkellä valmistaa uutta kuitua vaateteollisuuteen. Metsä/Skogen kierrättää meille tuodut sekoitetekstiilit tekstiilikierrätykseen yhteistyössä Lounais-Suomen jätehuollon kanssa. Tavoitteenamme on tulevaisuudessa saada kaikki tekstiilimme kierrätettyä uusiomateriaaliksi, ja seuraamme alan tutkimuksia tarkasti.

Valmistus: Daisyberg Materiaali: 70% Recycled cotton 30% Recycled polyester. Puuvilla on vaatetuotannon ylijäämäpaloista uudelleen valmistettua puuvillakuitua. Kierrätyspolyester valmistetaan Kierrättäminen: Materiaali on sekoite useasta eri raaka-aineesta, jolloin siitä ei voida tällä hetkellä valmistaa uutta kuitua vaateteollisuuteen. Metsä/Skogen kierrättää meille tuodut sekoitetekstiilit tekstiilikierrätykseen yhteistyössä Lounais-Suomen jätehuollon kanssa. Tavoitteenamme on tulevaisuudessa saada kaikki tekstiilimme kierrätettyä uusiomateriaaliksi, ja seuraamme alan tutkimuksia tarkasti.

Muuta: Kankaan valmistuksessa on säästetty 2700 l vettä käyttämällä kierrätettyä kuitua joka on peräisin tekstiilitehtaiden leikkuujätteestä. Kangasta ei ole värjätty, väri on leikkuujätteessä jo ollutta väriä (Omorika, Asperata, Strobi (black))

L O N G A E V A
H E N R Y I

Valmistus: Daisyberg Materiaali: Eco cotton, Lycra

Kierrättäminen: Materiaali on sekoite useasta eri raaka-aineesta, jolloin siitä ei voida tällä hetkellä valmistaa uutta kuitua vaateteollisuuteen. Metsä/Skogen kierrättää meille tuodut sekoitetekstiilit tekstiilikierrätykseen yhteistyössä Lounais-Suomen jätehuollon kanssa. Tavoitteenamme on tulevaisuudessa saada kaikki tekstiilimme kierrätettyä uusiomateriaaliksi, ja seuraamme alan tutkimuksia tarkasti.
Rigida (black, white) Valmistus: Daisyberg

Materiaali: 70 % recycled cotton, 30 % recycled polyester

Kierrättäminen: Materiaali on sekoite useasta eri raaka-aineesta, jolloin siitä ei voida tällä hetkellä valmistaa uutta kuitua vaateteollisuuteen. Metsä/Skogen kierrättää meille tuodut sekoitetekstiilit tekstiilikierrätykseen yhteistyössä Lounais-Suomen jätehuollon kanssa. Tavoitteenamme on tulevaisuudessa saada kaikki tekstiilimme kierrätettyä uusiomateriaaliksi, ja seuraamme alan tutkimuksia tarkasti.

R I G I D A
( M E L A N G E G R E Y, M E L A N G E B L U E )

Valmistus: Daisyberg
Materiaali: 60 % recycled cotton, 40 % recycled polyester

Kierrättäminen: Materiaali on sekoite useasta eri raaka-aineesta, jolloin siitä ei voida tällä hetkellä valmistaa uutta kuitua vaateteollisuuteen. Metsä/Skogen kierrättää meille tuodut sekoitetekstiilit tekstiilikierrätykseen yhteistyössä Lounais-Suomen jätehuollon kanssa. Tavoitteenamme on tulevaisuudessa saada kaikki tekstiilimme kierrätettyä uusiomateriaaliksi, ja seuraamme alan tutkimuksia tarkasti.

O S M U N D A
G L E N H I I
K O Y A M A I
J E Z O E N S I S
S M I T H I A N A
V I T T A R I A
P A E S I A
L A N A T A
L E N T A
B R E W E R I A N A
A U R A N T I A C A
C L A U C A

Valmistus: Kangas on valmistettu Latviassa, Klasikine Tekstile, Brastos g.9, 47184 Kaunas, Liettua.

Materiaali: 100% Pellava Oeko-Tex hyväksytty
Työvoima: Tuotteiden valmistustehdas sijaitsee EU:ssa eli työntekijöitä ja heidän työsopimuksiaan koskee samat oikeudet kuin Suomessakin.

Raaka-aineen alkuperämaa: Pellava on kasvatettu Ranskassa ja Belgiassa ja kehrätty langaksi Kiinassa. Aikataulusyistä kankaan valmistaja ei pystynyt toimittamaan meille Euroopassa kehrättyä lankaa. Tiedostamme ongelman kuidun kuljetuksessa Aasiaan kehrättäväksi, jonka vuoksi kankaan valmistaja kehrää seuraavasta tuotantoerästä lähtien Metsä/Skogenin langat Euroopassa.

Kuljetus: Kuitu kulkee kehrättäväksi ja sieltä takaisin Eurooppaan lentorahtina ja Euroopan sisällä rekalla. Valmis tuote kuljetetaan Metsä/Skogen myymälään rekalla.

N E M O R O S A ( D O G B E D)

Valmistus: Päällisen valmistaja on M.A.S.I Company Oy ja sisätyynyn valmistaja on Lennol Oy, Rantatie 22, Jalasjärvi, Suomi

Materiaali: 100% ylijäämä denimiä joka on 100% puuvillaa. Sisätyyny on valmistettu ylijäämäpuuvillasta ja täyte on 100% PET eli kierrätetyistä muovipulloista

Muuta: Lennol Oy :lla on avainlipputunnus

Jokipiin pellava

Valmistuspaikka: Jokipiin pellava, Pellavatehtaantie 35, 61280 Jokipii, Suomi

Materiaali: 100% pellava, Pellavalanka on värjätty ökotex merkityillä reaktiiviväreillä. Pellavalanka on värjätty ökotex merkityillä reaktiiviväreillä.

Valmistus: Prosessissakaan ei ole käytetty mitään kemikaaleja. Valmis tuote silitetään vesihöyryllä.
Työvoima: 20 henkilöä työllistävä tehdas.
Raaka-aineen alkuperämaa: Ranska, tilakohtaista tarkempaa tietoa ei ole tällä hetkellä.

Kilometrit: Kuljetus: Pellavalanka kuljetetaan Jokipiin tehtaalle rekoilla. Kuljetuksista aiheutuneet päästöt minimoidaan ostamalla langat isoissa erissä, jolloin yksittäisiä toimituksia tulee mahdollisimman vähän, noin 1-2 toimitusta kuukaudessa. Raaka-aine kuljetetaan Jokipiille pahvilaatikoissa jotka käytetään uudelleen kun valmis tuote lähetetään meille, Metsä/Skogenille. Rikkoutuneet pahvilaatikot kierrätetään pahvinkeräykseen.

Muuta: Kaikki valmistuksessa aiheutuva sivutuote kierrätetään eteenpäin, kaatopaikkajätettä koko tehtaasta tulee vuosittain nelihenkisen perheen verran. Myös vettä käytetään valmistusprosessiin mahdollisimman vähän. Koko tehtaan käyttämä vesimäärä on vuodessa 120 m^3, vesihöyry mukaanlukien. Energiajäte toimitetaan lähimmälle ekopisteelle energiajätteeksi. Kaikki kirkas muovi kerätään talteen ja toimitetaan pahvinkeräystoimitusten yhteydessä ekopisteelle ja siten uusiokäyttöön. Tuotteet on suunniteltu siten, että pellavakangasjätettä ei käytännössä synny lainkaan. Kakkoslaatuiset kangaspalat myydään tehtaanmyymälässä ”kilotavarana” asiakkaille, joista he ompelevat heidän omaan käyttöön tulevia tuotteita. Jätevettä ei synny tehtaassa lainkaan. Avainlippu -merkitty

Protos Demos

Valmistus: Lasse Laine/ Vesalantie 6, 24910 Halikko as, Suomi
Materiaali: Valmistettu puusta joka on peräisin Keski-Euroopasta

Metsä/Skogen x Hetkinen

T U O T T E E T
P U U P A K K A U K S I S S A

Valmistus: Kosmetiikka valmistetaan Turussa Hetkisen omassa tehtaassa, puurasiat valmistetaan Halikossa.

Materiaali: Tuotteet myydään suomalaisesta männystä valmistetussa pakkauksessa, jonka käsittelyyn ei ole käytetty kemikaaleja. Männyn toimittaja on PECF -sertifioitu, jolla taataan se, että puu on peräisin kestävän kasvun metsästä. Mäntypakkaus on valmistettu sydänpuusta, jota puu alkaa tuottaa noin 40 vuoden ikäisenä. Pakkaukseen käytetään siis puuta, jonka on elinkaarensa lopussa. Männyn muut osat käytetään mm. sellutuotantoon.
Raaka-aineen kierto: Tyhjän Hetkinen cosmetics -pakkauksen voi kierrättää polttamalla, kompostoimalla tai sen voi viedä puun kierrätykseen.
Raaka-aineen alkuperämaa: Kosmetiikassa käytetään kotimaisia raaka-aineita, kuten jäkälää, kanervaa ja koivun lehtiä, niin paljon kuin mahdollista. Suomalaiset raaka-aineet tulevat sertifioiduista, hoidetuista metsistä. Joitakin kosmetiikassa käytettäviä raaka-aineita ei kuitenkaan löydy Suomen luonnosta. Tällaisia kasviperäisiä raaka-aineita ovat esimerkiksi jojobaöljy ja chiaöljy, jotka tuodaan Afrikasta ja manteliöljy joka tuodaan Venezuelasta. Jojobavaha ja carnaubavaha tulevat brasiliasta ja eteeriset öljyt niille ominaisista kasvupaikoista, kuten laventeli Ranskasta ja mänty Venäjältä.

Kilometrit: Raaka-aineet kuljetetaan kasvupaikoistaan Turkuun Hetkisen tehtaalle, jonne puupakkaukset kuljetetaan Halikosta noin 50 km. Turusta pakatut kosmetiikkatuotteet kuljetetaan Metsä/Skogen -liikkeeseen 170 km.

Kuljetus: Raaka-aineet kuljetetaan rekalla tuotantoon, ja tuotannosta Postin ilmastoystävällisellä vaihtoehdolla Metsä/Skogen -liikkeeseen. Hetkinen -tuotteet pakataan täysin muovittomiin pakkauksiin. Sertifikaatit ja standardit; ISO 22716:2007 standart. products can be found from EU ́s CPNP (Cosmetic Product Notification Portal) register, PECF -sertifikaatti Kaikki tuotteet ovat vegaanisia. Hetkinen -tehtaassa käytetään Turku energian vihreää sähköä.

Metsä/Skogen x Hetkinen

T U O T T E E T
L A S I P A K K A U K S I S S A

Valmistus: Kosmetiikka valmistetaan Turussa, Hetkisen omassa tehtaassa. Lasipakkaus valmistetaan Saksassa lääkekierrätyslasista ja pakkauksen puinen kansi valmistetaan Halikossa.
Materiaali: Lasipakkaus on valmistettu kierrätyslasista. Pakkauksen kansi on suomalaista mäntyä, jonka käsittelyyn ei ole käytetty kemikaaleja. Männyn toimittaja PECF -sertifioitu. Sertifikaatilla taataan se, että puu on peräisin kestävän kasvun metsästä. Mäntypakkaus on valmistettu sydänpuusta, jota puu alkaa tuottaa noin 40 vuoden ikäisenä. Pakkaukseen käytetään siis puuta, joka on elinkaarensa lopussa.

Työvoima: tavarantuottajan sertifikaatit

Raaka-aineen kierto: Tyhjän pakkauksen lasiosa kierrätetään lasin keräykseen ja kannen voi kierrättää polttamalla, kompostoimalla tai sen voi viedä puun kierrätykseen.

Raaka-aineen alkuperämaa: Kosmetiikkatuotteissa käytetään kotimaisia raaka-aineita, kuten jäkälää, kanervaa ja koivun lehtiä, niin paljon kuin mahdollista. Suomalaiset raaka-aineet tulevat sertifioiduista metsiästä. Joitakin kosmetiikassa käytettäviä raaka-aineita ei kuitenkaan löydy suomalaisesta luonnosta. Tällaisia kasviperäisiä raaka-aineita ovat esimerkiksi jojobaöljy ja chiaöljy jotka tuodaan Afrikasta ja manteliöljy joka tuodaan Venezuelasta. Jojobavaha ja carnaubavaha tulevat Brasiliasta ja eteeriset öljyt niille ominaisista kasvupaikoista, kuten laventeli Ranskasta ja mänty Venäjältä.

Kilometrit: Raaka-aineet kuljetetaan kasvupaikoistaan Turkuun Hetkisen tehtaalle, jonne myös puukannet kuljetetaan Halikosta noin 50 km ja lasipurkit noin 1800 km Saksasta. Turusta pakatut kosmetiikkatuotteet kuljetetaan Metsä/Skogen -liikkeeseen 170 km.
Kuljetus: Raaka-aineet kuljetetaan rekalla tuotantoon, ja tuotannosta pakatut tuotteet kuljetetaan Postin ilmastoystävällisellä vaihtoehdolla Metsä / Skogen -liikkeeseen. Hetkinen -tuotteet pakataan muovittomiin pakkauksiin. sertifikaatit ja standardit; ISO 22716:2007 standardoitu. Tuotteet on EU ́s CPNP (Cosmetic Product Notification Portal) rekisterissä, PECF -sertifikaatti Kaikki tuotteet ovat vegaanisia. Hetkinen -tehtaassa käytetään Turku energian vihreää sähköä.

Tuohimuori

Valmistus: Kotimainen koivun tuohi joka on peräisin Rautalammilta paikallisen pientilallisen metsästä. Koivut on kaadettu vesijohtotyömaan linjalta. Tuohen irrottamisen jälkeen kaadetut koivut on myyty metsäyhtiölle. Tuokkosten sitomiseen on käytetty valmistuspaikan läheisyydestä kerättyjä koivun oksia ja tuohen notkistamiseen vettä.

Kuljetus: Raaka-aine on haettu metsästä henkilöautolla materiaalin haastavuuden ja kasvupaikan vuoksi. Valmistuspaikasta valmiin tuokkoset on lähetetty Metsä/Skogenille Matkahuollon palveluita käyttäen.

Työvoima: Tuokkosia valmistaa Marjatta Flander-Airola ja tuohen keräämisessä on auttanut Antero Flander.

Raaka-aineen kierto: Tuohta ei voida kompostoida, mutta se voidaan kierrättää polttamalla, esimerkiksi sytykkeenä käyttäen.

Kilometrit: 250km tuohenkeruupaikalta valmistuspaikalle. 100km valmistuspaikalta Metsä/Skogen myymälään.

Muuta: Ylijäämämateriaalista eli pienistä tuohenpaloista valmistetaan muita tuohitöitä ja pienimmät palat myydään puugalleria Pro Puussa Lahdessa. Tuohitöistä tuleva roska käytetään rakennusten lämmittämiseen ja sytykkeenä. Sähköä valmistusprosessissa käytetään vain valaistukseen.

Roots living

W O O L T H R O W

Valmistusmaa: Liettua
Materiaali: 100% merino villa jolla on mulesing free -todistus.
Työvoima: Tehtaalla jossa merinovillaiset torkkupeitot valmistetaan työntekijät saavat kohtuullisen palkan työstään. Laissa säädettyä työaikaa noudatetaan, ja ylityöt korvataan lain ja teollisuusstandardien mukaisesti. Naisilla ja miehillä on oikeus lailliseen vanhempainlomaan. Mitään syrjintää rodun, ihonvärin, sukupuolen, kansallisuuden, uskonnon, iän, raskauden tai siviilisäädyn perusteella ei suvaita. Ketään ei myöskään pakoteta työskentelemään.
Kierrätys: Raaka-aineen alkuperämaa: Merinovilla on peräisin euroopasta
Kuljetus: Merinovilla kuljetetaan tehtaaseen Liettuaan kuorma-autolla kuten myös valmiit tuotteet tehtaasta Helsinkiin.
Muuta: Liettuan jätehuoltopolitiikka perustuu EU: n asettamiin vaatimuksiin. Direktiivi (2008/98 / EY): on pantava täytäntöön kansallisessa lainsäädännössä joulukuuhun 2010 mennessä. Liettuassa sijaitsevan tehtaan kierrätysprosessiin kuuluu jätteiden syntymisen ehkäiseminen, jätteiden uudelleenkäyttö, jätteiden kierrätys ja jätteiden turvallinen hävittäminen. Tehdas pyrkii koko ajan vähentämään muovin käyttöä.

L I N E N T H R O W

Valmistus: Liettua Materiaali: 78% pellava, 22% villa.

Raaka-aineen kierto: Materiaali on sekoite useasta eri raaka-aineesta, jolloin siitä ei voida tällä hetkellä valmistaa uutta kuitua vaateteollisuuteen. Metsä/Skogen kierrättää meille tuodut sekoitetekstiilit tekstiilikierrätykseen, jossa siitä voidaan valmistaa tuotteita jotka eivät vaadi yhtä pitkiä kuiturakenteita, kuten huopaeristeitä.

Raaka-aineen alkuperämaa: Pellava on peräisin Puolasta ja villa Italiasta.

Kuljetus: Raaka-aineet kuljetetaan tehtaaseen Liettuaan kuorma-autolla. Valmiit torkkupeitot kuljetetaan Helsinkiin kuorma-autolla ja lautalla.

Lasistudio Jan Torstensson

Valmistus: Kiikoistentie 8, 38360 Kiikoinen, Suomi.
Materiaali: Käytetyt lasipullot, jotka ovat peräisin ravintoloista tai kuluttajilta.
Kuljetus: Raaka-ainepullot haetaan suurina erinä pakettiautolla ravintoloista tai kuluttajat tuovat ne itse valmistuspaikalla sijaitsevalle keräyspisteelle. Valmiit tuotteet kuljetetaan Metsä / Skogenille Postin tai Matkahuollon palveluita käyttäen.
Työvoima: Tuotteet on valmistanut Jan Torstensson
Kierrättäminen: Tuotteet voidaan kierrättää lasinkeräykseen.
Muuta: Raaka-ainetta sulatetaan vain sen verran että sitä voidaan muotoilla lasinpuhallusmenetelmällä. Valmistusmenetelmä on suunniteltu energiatehokkaaksi. Lasistudio Jan Torstensson on saanut tästä energiatehokkaasta valmistusmenetelmästä Satakunnan InnoSuomi palkinnon vuonna 2009. Valmistusmenetelmässämme uunimme ovat päällä vain sen ajan kun valmistamme tuotteita, joka on noin kymmenesosa siitä ajasta, jonka lasiuunit tavallisesti ovat päällä. Myös uunimme on valmistettu mahdollisuuksien mukaan kierrätysmateriaaleista.
Pakkausmateriaalina on käytetty paikallisesta kaupasta peräisin olevia kierrätyspahvilaatikoita.

Think Today

W U F F S M I N I
H A R M A A

Valmistus: Taso on valmistettu Suomessa, Ylöjärvellä, Elopellontie 1 I, 33470 Ylöjärvi. Teräskuppi on valmistettu Intiassa.
Materiaali: Runko on valmistettu teräksestä, joka hankitaan Lankapaja Oy:lta Vihdistä ja taso on uusiokäytettyä laminaattia. Laminaatti on peräisin CWP Coloured wood products Oy: lta, Imatralta
Kuljetus: Raaka-aine kuljetetaan kuorma-autolla Ylöjärvelle valmistuspaikalle ja sieltä rekalla Metsä/Skogen liikkeeseen

W U F F S M I N I
V A L K O I N E N

Valmistus: Taso on valmistettu Suomessa, Ylöjärvellä, Elopellontie 1 I, 33470 Ylöjärvi. Teräskuppi on valmistettu Intiassa. Materiaali: Runko on valmistettu teräksestä, joka hankitaan Lankapaja Oy:lta Vihdistä ja taso on uusiokäytettyä laminaattia. Laminaatti on peräisin CWP Coloured wood products Oy: lta, Imatralta
Kuljetus: Raaka-aine kuljetetaan kuorma-autolla Ylöjärvelle valmistuspaikalle ja sieltä rekalla Metsä/Skogen liikkeeseen

HR Living Iris Hantverk

P E S U K I N N A S

Valmistus: Pesukinnas on valmistettu Turkissa, Denizlissä.
Materiaali: Valmistettu vuohen karvasta
Työolot: Ulkopuolinen taho tarkistaa tehtaan työolot vuosittain

K Y L P Y H A R J A ” P U C K ”

Valmistus: Tuotteet valmistetaan Ruotsissa, Sandsborgsvägen 52, S-122 88 Enskede ja Virossa, Visiitplus oü Joesuu 27, 20609, Narva, Iris Hantverk -tuotantopajoissa, joissa työllistetään vain näkörajoitteisia käsityöläisiä Materiaali: Harjakset hevosen jouhia. Viimeistelyyn on käytetty pellavaöljyä, jonka alkuperämaa on Ruotsi. Jouhet ovat peräisin Kiinasta tai Mongoliasta. Hevosia ei ole teurastettu jouhien hankinnan vuoksi, eikä niiden leikkaaminen aiheuta hevosille kipua tai kärsimystä. Puuosat ovat peräisin Euroopasta.

A N K K A

Valmistus: Tuotteet valmistetaan Ruotsissa, Sandsborgsvägen 52, S-122 88 Enskede ja Virossa, Visiitplus oü Joesuu 27, 20609, Narva, Iris Hantverk -tuotantopajoissa, joissa työllistetään vain näkörajoitteisia käsityöläisiä Materiaali: Puuosa on koivua ja harjakset hevosen jouhia. Viimeistelyyn on käytetty pellavaöljyä, jonka alkuperämaa on Ruotsi. Jouhet ovat peräisin Kiinasta tai Mongoliasta. Hevosia ei ole teurastettu jouhien hankinnan vuoksi, eikä niiden leikkaaminen aiheuta hevosille kipua tai kärsimystä. Puuosat ovat peräisin Euroopasta

N U P P I

Valmistus: Tuotteet valmistetaan Ruotsissa, Sandsborgsvägen 52, S-122 88 Enskede ja Virossa, Visiitplus oü Joesuu 27, 20609, Narva, Iris Hantverk -tuotantopajoissa, joissa työllistetään vain näkörajoitteisia käsityöläisiä.
Materiaali: Puuosa on vaahteraa ja harjakset hevosen jouhia. Viimeistelyyn on käytetty pellavaöljyä, jonka alkuperämaa on Ruotsi. Jouhet ovat peräisin Kiinasta tai Mongoliasta. Hevosia ei ole teurastettu jouhien hankinnan vuoksi, eikä niiden leikkaaminen aiheuta hevosille kipua tai kärsimystä. Puuosat ovat peräisin Euroopasta.

Rautasydän

Valmistus: Valmistettu Jokelassa, Suomessa pientuotantona.

Materiaali: Raaka-aineena on käytetty terästä ja viimeistelyyn mehiläisvahaa.

Kuljetus: Valmiit tuotteet kuljetetaan Jokelasta autolla Metsä/Skogen liikkeeseen.
Työvoima: Tuotteet on valmistanut Inari Alasoini.

Raaka-aineen kierto: Tuotteet voidaan kierrättää metallin keräykseen.

Raaka-aineen alkuperämaa: Teräs hankitaan Suomalaisilta tavaran toimittajilta. Kuljetus ja kilometrit: Pajalta tuotteet toimitetaan Metsä / Skogen liikkeeseen autolla noin 50 km.

Muuta: Takomisessa energian lähteenä käytetään hiiltä. Rautasydän valmistaa terästuotteita pääasiassa tilaustyönä. Terästuotteet valmistetaan kestämään aikaa ja kulutusta, jos Rautasydän -tuote rikkoutuu, se korjataan tai korvataan uuteen tuotteeseen. Rikkoutuneen tuotteen voi tuoda Metsä / Skogen -liikkeeseen, ja me toimitamme sen korjattavaksi Rautasydän -pajalle. (Korjaus- tai korvausmahdollisuudesta sovittu).

Yhteystiedot: Inari Alasoini 050 330 8621