Antrei Hartikainen

Muotoilija ja puuseppä Antrei Hartikainen on suunnitellut ja valmistanut Metsä/Skogenille kattaukseen soveltuvia tuotteita suomalaisesta lepästä. Valikoimaan sisältyy erilaisia alustoja, kuten laakea hedelmävati, tarjotin ja leikkuulauta. Tuotteet on pintakäsitelty luonnonmukaisella öljyvahalla. Antrein vahvuus on kokemuksesta kumpuava materiaalituntemus yhdistettynä esteettiseen silmään. Hän tietää eri materiaalien rajoitteet ja uskaltaa haastaa niitä – hakea niille täysin uusia muotoja.

”Kotipaikassani Fiskarsissa luonto on voimakkaasti läsnä. Lempimaisemani siellä avautuu tunnelin jälkeen keskustaan kohti kulkiessa. Toisella puolella tien tasolla on järvi taivasta kohti kurottavine vesikasveineen ja toisella puolella lehtipuita, jotka syksyllä loistavat kaikissa vihreän, oranssin ja punaisen sävyissä. Siellä taitaa olla jopa violettiin taittuvaa sävyä seassa.”

Jutta Ylä-Mononen

Jutta Ylä-Monosella on sisustussuunnittelijan ja -journalistin tausta. Jutta on suunnittelut ja valmistanut Antrei Hartikaisen kanssa keramiikka- ja puutuotteita sisältävän kattaussarjan. Keraamiset kulhot on valettu kipsi-muottiin, käsitelty engobe-väreillä ja viimeistelty käsin, joten jokainen kulho on uniikki. Väriskaala on poimittu vihreältä sammalmättäältä ja kirkkaan metsäjärven hiekkapohjasta niin, että kulhot sopivat yhteen Antrein suunnittelemien leppäpuisten tuotteiden kanssa. Lisäksi Jutalta on Metsä/Skogenin valikoimissa suomalaisesta punasavesta valmistettuja rannekoruja terrakottana, valkoisena, ruskeana ja mustana – mustat korut on savustettu suvun vanhan puutalon leivinuunissa.

”Asuin lapsuuteni maalla Virolahdella ja vietin kesät perheeni kanssa saaressa. Äitini oli innokas sienestämään ja marjastamaan. Hän otti minut ja veljeni aina mukaan ja nosti meidät ison kiven päälle eväiden kanssa. Kun eväät loppuivat, saimme molemmat oman mustikanvarvun ja söimme mustikoita tyytyväisinä sammalmaton päällä kivellä. Metsässä vierähti helposti useita tunteja, ja siellä oli aina hauskaa.”

Hetkinen

Hetkisen luonnonkosmetiikkatuotteiden raaka-aineista suurin osa on kerätty suomalaisista metsistä. Metsä/Skogenille yritys on suunnitellut vegaanisen sauna-spa-tuotesarjan, johon sisältyy muun muassa kanervakuorinta, karpalovoide ja jäkälänaamio. Hetkinen valmistaa myös Metsä/Skogenin nimikkotuoksun, jota voi käyttää diffuuserissa tai tiputtaa pisaran löylyveteen. Hetkisen Metsä/Skogenille valmistamat tuotteet on pakattu ruskeaan lasipurkkiin ja männystä tehtyyn kanteen, ja pakkaus kuvastaa metsän parantavaa voimaa. Purkille on tyhjentymisen jälkeen helppo antaa uusi elämä vaikkapa korurasiana.

”Vietin lapsena paljon aikaa mammani, eli äidin äitini luona Raumalla. Hänen kotinsa ja lähikaupan välissä oli pieni metsätilkku, johon pysähdyimme usein ihastelemaan muurahaisten ahkeraa työskentelyä ja ihanaa mäntymetsän tuoksua.”
– Mona Isotupa, Hetkisen perustaja ja toimitusjohtaja

Kutomo Holopainen

Kutomo Holopainen on tunnettu laadukkaista tuotteistaan ja kyvystään valmistaa monipuolisia neuletuotteita lyhyelläkin toimitusajalla, asiakkaan toiveiden mukaan. Metsä/Skogenille Kutomo Holopainen on valmistanut neulepuseroita ja -takkeja sekä neuleasusteita, kuten pipoja ja huiveja Metsä/Skogenin uniikkien designien pohjalta. Tuusulassa valmistetut tuotteet ovat mohair- merinovillasekoitetta, ja ne toistavat metsän sävyjä.

”Rakkain metsään liittyvä muistoni on lapsuuden syksyt perheemme mökillä Ristiinassa. Vanhempien kanssa puolukkametsällä käyminen ruskalla oli ja on edelleen mukavaa puuhaa: lopputuloksena syntyvä vispipuuro on sitäkin maukkaampaa, kun marjat on poiminut itse.”
– Ari Holopainen, Kutomo Holopaisen toimitusjohtaja

Jokipiin Pellava

Jokipiin Pellava valmistaa sarjan kodintekstiilejä, jotka on suunniteltu yksinomaan Metsä/Skogenille. Valikoimassa on laudeliina, esiliina, keittiöpyyhe ja sisustus- sekä saunatyynyt, joiden täyte on Lennol Oy:n valmistamaa PET-pulloista kierrätettyä polyestervanua. Jokipiin Pellava tuotteet ovat Ökotex-hyväksyttyä pellava-puuvilla- sekoitetta ja valmistettu Jokipiissä Jalasjärvellä.

”Voimakkain metsämuistoni liittyy suunnistusharrastukseeni. Kesäkuisena aamuyönä juostu Jukolan viesti tuo mieleeni auringonnousun, aamukasteen ja kostean metsän tuoksun. Nuorten koivuntaimien aamukasteiset lehdet tarttuvat ihoon, kun pyyhältää niiden ohi.”
– Timo Laurila, Jokipiin Pellavan toimitusjohtaja

Protos Demos

Muotoilutoimisto Protosdemos on vastuussa Metsä/Skogenin myymäläkalusteiden suunnittelusta ja valmistuksesta. Lisäksi yritys on valmistanut myyntiin keittiövälineitä kuten leikkuulautoja ja saunatuotteita saarnista ja tammesta. Protosdemosin maailmallakin tunnettu Made By Choice -kalustebrändi on ollut esillä muun muassa Art Baselissa, joka on yksi tärkeimmistä kuvataiteen myyntitapahtumista maailmassa. Rohkeaa ja innovatiivista designia tekevä Protosdemos keskittyy edistämään artesaanikulttuuria muotoilulähtöisesti niin Suomessa kuin maailmalla.

”Mieleeni on jäänyt lapsuudesta tuttu aarniometsä ukkini kodin lähellä Halikossa. Meillä oli tapana rakentaa metsään hökkelimajaa kaatuneista puista, joita rauhoitetussa metsässä riitti. Maja kasvoi vuosi vuodelta, mutta enää sitä ei valitettavasti ole. Metsä oli todellinen seikkailupaikka lapselle.”
– Lasse Laine, Protos Demosin toimitusjohtaja

Kaheli Design

Suunnittelutoimisto Kaheli design on suunnitellut ja toteuttanut Metsä/Skogenille myymälän visuaalisen konseptin. Elämyksellistä tilaa ovat inspiroineet metsän orgaaniset muodot ja elementit kuten sammal, kivi ja puu. Kokonaisuuteen on yhdistetty lisäksi ääntä, tuoksuja ja visuaalinen metsä-projisointi. Iltaisin kadulle projisoidaan öinen metsä.

“Ehdottomasti herkin hetki tuoksujen ja äänien suhteen on kesäinen ja kostea metsä, joka vasta herää aamuun. Luonnossa kokee aina jotain uutta ja tuoksut elävät sen mukaan.”
– Nina Enroth ja Annika Salonen, Kaheli Designin perustajat